UKK3.0
Mitä se on?
UKK3.0
Mitä se on?
UKK3.o pähkinänkuoressa
Lähtökohdat
Meillä maalla on mukavaa paitsi, että välillä arki vähän haastaa. Yksi haasteista on perusopetuksen tuottaminen: väestö vähenee, kulut kasvavat, henkilöstöä on vaikea saada, eivätkä nykyisen opetussuunnitelman perusteiden painotukset taida päästä kukoistamaan kaikissa väreissään.
Meillä on siis ratkaistavina samalla kertaa
väestöllinen haaste
taloudellinen haaste
pedagoginen haaste
Eipä mitä, meillähän on ratkaisu: UKK3.0!
UKK3.0 alueellisena kouluratkaisuna
UKK3.0-hankkeen kehittämisvaiheessa ovat mukana seuraavat kunnat: Keitele, Rautalampi ja Suonenjoki. Visiomme on luoda alueellisesti toimiva peruskoulu. Jokaisessa kunnassa säilyy oma perusopetusta antava yksikkö ja osa opetuksesta voidaan antaa verkon yli paikkakunnalta toiselle.
Mitä uutta UKK3.0 tuo peruskouluun?
Miten UKK3.0 ratkaisee peruskoulun haasteita?
Mitä on UKK3.0-koulun toimintakulttuuri?
Oppimistulokset Suomessa ovat laskeneet jo 1990-luvulta saakka. Tarttisko tehhä jottain?
Opetussuunnitelman perusteet (2014) ovat arvokas dokumentti ja hyvä perusta koulutuksen toteuttamiseen ja kehittämiseen. Niiden sisältämille painotuksille haluamme UKK3.0-mallissa raivata tilaa.
UKK3.0-mallissa lähtökohtina ovat opetussuunnitelman perusteissa (2014) kuvatut tavoitteet. UKK3.0-mallissa oppiminen toteutuu lapsen ja nuoren aktiivisen, tutkivan toiminnan myötä. Oppilaat tutkivat ympäröivän maailman ilmiöitä yksin ja yhdessä. Koulua ympäröivän maailman ilmiöissä yhdistyvät usean yksittäisen oppiaineen sisällöt. Oppiminen sidotaan selkeästi tavoitteisiin. Tavoitteet ilmaistaan niin, että oppilaskin voi ymmärtää, mitä hän on tekemässä ja mitä hän on oppimassa. Tavoitteet suuntaavat tekemistä, toimintaa ja oppimista.
UKK3.0-mallissa koulun arki irtoaa minuutteihin sidotusta oppituntirakenteesta. Ajankäyttöä katsotaan laajemmin viikkotasolla. Nykyistä vapaampi ajankäyttö mahdollistaa keskittyvän syventymisen tutkittaviin ja opittaviin aiheisiin.
Koulun tilat tukevat oppimista. On keskittyvän kuuntelemisen tiloja, on hiljaisen tutkimisen tiloja, on toiminnallisia tiloja, on ryhmässä toimimisen tiloja.
UKK3.0-mallissa oppilaat rakentavat tietojaan ja taitojaan yksin ja yhdessä. Tutkivissa ryhmissä voi olla eri-ikäisiä oppilaita; olennaista on, missä vaiheessa oppiminen on etenemässä. Eri-ikäiset oppilaat voivat myös auttaa ja tukea toisiaan oppimisessa. Viikkosuunnitelmassa on lisäksi selkeästi saman ikäisille oppilaille yhteiseen oppimiseen varattua aikaa.
UKK3.0-mallissa keskeiset sisällöt kasvavat koulua ympäröivän maailman ilmiöistä, joissa usean oppiaineen sisällöt yhdistyvät. Kiinnittämällä oppiminen opetussuunnitelman perusteiden (2014) tavoitteisiin varmistetaan, että oppilaat saavuttavat kaikki olennaiset tiedot ja taidot peruskoulun aikana.
UKK3.0-malli perustuu yhteisopettajuuteen, joka toteutuu monipaikkaisesti. Oppilaan tarvitsema oppimisen ohjaus ja tuki ovat saatavilla oppilaan lähikoulussa; osin oppiaineita yhdistävien sisältökokonaisuuksien asiantuntijatuki voi olla oppilaan saatavilla verkon yli toiselta paikkakunnalta. Opettajat tekevät yhteistyötä verkostona yli paikkakuntarajojen.
Oppimisen arviointi on oppimista tukevaa ja edistävää. Oppimisen arviointi on sidottu oppilaalle ymmärrettäviin tavoitteisiin. Tavoitteiden ymmärrettävyys mahdollistaa oppilaalle tuetun itsearvioinnin. Tavoitteiden ymmärrettävyys ja itsearviointi mahdollistavat oppilaalle oman oppimisen suuntaamiseen. Arvioinnin tavoitetilana on arviointidialogi: myös opettaja voi oppia omasta työstään ja työtavoistaan oppilaan kanssa käymässään arviointikeskustelussa ja kehittää niitä.
UKK3.0 hankkeena: rahoittajat ja kumppanit
UKK3.0-hankkeen kehittämisvaihetta rahoittaa Opetushallitus. Olemme sitoutuneet kolmen vuoden kehittämisvaiheeseen, jonka aikana tuotamme UKK3.0-mallin sisältökokonaisuudet ja kokeilemme niitä käytännössä. Otamme opiksemme jokaisesta kokeilusta, dokumentoimme kokeilut ja kehitämme toimintaamme palautteen pohjalta.
Kumppanina kehittämistyössämme on Itä-Suomen yliopisto. Kumppanuus konkretisoituu kolmella tavalla: tukena sisältöjen kehittämisessä, henkilöstön täydennyskoulutuksissa sekä mentoroivana läsnäolona käytännön kokeiluissa. Toivomme saavamme hankkeeseen myös tutkimuksellista yhteistyötä.
Vuosien 2024–2027 aikana tuotamme UKK3.0-mallin sisällöt. Tavoitteemme on hioa malli käyttöön otettavaksi vuoden 2027 kevätlukukauden loppuun mennessä. Jos kokemukset kokeiluista osoittautuvat myönteisiksi, kumppanikunnilla on mahdollisuus itsenäisen päätöksenteon jälkeen hakea opetus- ja kulttuuriministeriöltä kokeilulupaa laajempaan ja kokonaisvaltaisempaan kokeiluun syyslukukaudesta 2027 alkaen.